عیبیابی و تعمیر PLC (Programmable Logic Controller) نیازمند درک عمیقی از عملکرد و ساختار این دستگاهها است. در ادامه به چند روش معمول برای عیبیابی و تعمیر PLC اشاره میکنم:
نشانگر های تشخیصی وضعیت ال ای دی PLC
نشانگر های تشخیصی وضعیت ال ای دی PLC اطلاعات و کمک زیادی در مورد دستگاه، ماژولهای I/O و سیم کشی میکند.
اکثر ماژولهای ورودی و خروجی دارای یک LED واحد هستند که ماژولهای ورودی دارای یک نشانگر روشن هستند، اما به طور معمول ماژولهای خروجی دارای یک نشانگر منطقی هستند.
یک چراغ روشن ال ای دی (LED) روشن در یک ماژول ورودی، فعال شدن دستگاه ورودی را نشان میدهد، و سیگنال آن در ماژول موجود میباشد. بنابراین این چراغ به تنهایی نشان دهنده نقض عملکرد ماژول نیست، برخی از تولیدکنندگان یک نشانگر تشخیصی منطقی را اضافه کردند، این نشانگر منطقی ON ، نشان دهنده شناختن سیگنال ورودی توسط بخش منطقی مدار ورودی میباشد.
در صورتی که ال ای دی منطق و روشن بودن با هم مطابقت نداشته باشند، ماژول نمیتواند سیگنال ورودی به پردازنده به درستی انتقال دهد، بدین معنی است که در عملکرد ماژول نقص وجود دارد.
عملکرد های نشانگر منطق ماژول خروجی خیلی مشابه با نشانگر منطق یک ماژول ورودی میباشد.
به عنوان مثال زمانی که مدار منطقی ماژول یک دستورالعمل از پردازنده را برای اجرا کردن تشخیص میدهد، چراغ منطقی روشن است و در بعضی از ماژولهای خروجی علاوه بر مورد بالا، روشن بودن ال ای دی نشانگر قطع فیوز میباشد.
به طور خلاصه میتوان گفت که چراغهای ال ای دی به روند عیبیابی کاربر کمک زیادی میکنند. اما نمیتوانند همه مشکلات و عیب ها را تشخیص دهند، نشانگر LED به عنوان علائم اولیه نقص سیستم عمل میکنند.
روش عیب یابی پی ال سی حلقههای زمین
همیشه باید یک انبار برای نگهداری قطعات جایگزین داشته باشید تا در زمان خرابی هر قطعه، سریع و بدون اتلاف وقت قطعه یدکی را جایگزین کنید.
همهی قطعات اصلی برد سی پی یو (CPU) باید یدک داشته باشند، هر منبع تغذیه و برنامههای کاربردی باید دارای نسخه پشتیبان باشند.
در صورتی که نیاز به تعویض یک ماژول باشد کاربر باید از درستی نصب ماژول جایگزینی اطمینان داشته باشد.
بعضی از سیستمهای I/O ، برای تعویض ماژولها نیاز به قطع برق دارند و بعضی دیگر زمان تعویض ماژولها باید به برق متصل باشند.
هنگامی که تعویض یک ماژول مشکل را در یک مدت کوتاه حل، اما دوباره خراب شد، باید بارهای القایی را بررسی کنید.
در صورتی که بارهای القایی سبب افزایش ناگهانی و سریع (spike) جریان و ولتاژ شوند باید جریان و ولتاژ ناخواسته را حذف کرد.
و اگر فیوز ماژول بعد از تعویض دوباره قطع شد ممکن است که خروجی دستگاه اتصال کوتاه شده یا جریان خروجی ماژول از حد خود فراتر رفته باشد.
روش عیب یابی ورودیهای پی ال سی
در صورتی که ماژول ورودی روشن نباشد ممکن مشکل در بین ترمینال به ماژول و اتصال L۱ وجود داشته باشد. نشانگرهای وضعیت LED ماژول ورودی میتوانند، در مورد سیم کشی دستگاه ماژول، دستگاه اطلاعاتی ارائه دهند، که در حل مشکل به شما کمک کنند.
اولین راه برای تشخیص مشکل، قرار دادن پی ال سی در حالت آماده به به طوری که خروجی فعال نشود. با این کار دستگاه را به صورت دستی فعال میشود، به عنوان مثال، یک سوئیچ محدود میتواند به صورت دستی بسته شود.
اگر نشانگر وضعیت ماژول در زمان فعال بودن دستگاه، روشن بود، نشان میدهد که به برق متصل است و مشکل از سیم کشی نمیباشد. در مرحله بعد تست PLC (پی ال سی) برای خواندن ماژول ورودی میباشد که ورودیها را میخواند و برنامه را اجرا میکند، اما خروجیها را فعال نمیکند.
صفحه نمایش PLC در این حالت، باید یک بیت ۱ در جدول بیت نشان دهد که به دستگاه فعال شده ، یا به دستورالعمل کنتاکت در هنگامی که اتصال دستگاه برقرار است مربوط میباشد.
اگر پی ال سی به درستی دستگاه را نخواند، مشکل در ماژول ورودی باشد یا قسمت منطقی ماژول به درستی کار نکند، یا ایزولاتور نوری خراب باشد و یا ممکن است یکی از کانالهای رابط ماژول میتواند خراب باشد، که باید ماژول عوض شود.